Recepten

Speltbrood

Met de hand of met de keukenmachine
IngrediŽnten:

Bereiding:

  1. Met de keukenmachine ongeveer 5 minuten kneden op stand 1.
  2. De ervaring heeft me geleerd dat te lang kneden bij raszuivere spelt nadelig is voor het rijzen.

  3. Het deeg de EERSTE MAAL ongeveer 45 min. tot 1 h. laten rijzen. Hierbij deegkom afdekken met keukenfolie.

  4. Daarna het deeg met de hand opnieuw goed doorkneden

  5. Brood of broodjes vormen naar wens

  6. Brood voor de TWEEDE MAAL gedurende ongeveer ĺ h laten rijzen

  7. Oven voorverwarmen op 200įC (ongeveer)

  8. Baktijd brood: 40 ŗ 45 minuten

  9. Baktijd broodjes: 25 ŗ 30 minuten

MET DE BROODMACHINE BAKKEN
Elk merk van broodbakmachine heeft zijn specifieke verhoudingen. Lees dus eerst goed de instructies van uw machine !!!

Onderstaand recept is uitgetest met een Panasonic broodbakmachine.
IngrediŽnten voor een brood van 750 g:

  • 500 gr speltmeel type 1050 (voor licht grof brood)ofwel type 630 of type 405 (voor wit brood)

  • U KAN OOK 400 G MEEL + 100 SPELTVLOKKEN GEBRUIKEN. Speltvlokken zorgen ervoor dat uw brood minder snel uitdroogt

  • 2 maatschepjes of 4 gram gedroogde glutenvrije korrelgist of ongeveer 20 gr.hele verse gist

  • 1 theelepel steenzout

  • 1 ŗ 2 eetlepels boter of olie facultatief

  • Ongeveer 320 ml handwarm water (ca 37įC)

  • Mijn ervaring heeft me geleerd dat je hťťl lekker brood kan bakken met het snelbakprogramma van de broodmachine.
    Voor de meeltypes 405, 630 is dat het programma van ongeveer 2 h.
    Voor de meeltypes 1050 en volkorenspelt is dat het programma van 3h.

    OPGELET ! STEEDS HANDWARM WATER GEBRUIKEN !!!

    Zelf heb ik jarenlang mijn brood met de hand gemaakt, maar aangestoken door het enthousiasme van sommige klanten heb ik me ook een broodbakmachine aangeschaft.
    Bij de nieuwe oogst heeft het graan en daardoor ook het meel tijdelijk een hoger vochtgehalte.
    Als het deeg daardoor kleveriger is, probeer dan de hoeveelheid water tijdelijk te verminderen met zo'n 10-25%.
    Dit heeft te maken met het feit dat het om een natuurproduct gaat, dat onbehandeld en natuurzuiver is en afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid tijdens de groeiperiode kan verschillen.

    Tip voor een beter gerezen speltbrood

    De beste manier om een beter gerezen speltbrood te krijgen is een voordeeg maken.
    Speltbloem bevat een hoog gehalte complexe koolhydraten, die tot eenvoudige suikers zouden moeten worden omgezet zodat zij de gist voeden.
    Door vooraf een voordeeg te maken, voert u dit proces op, en uw brood zou een betere celstructuur, groter broodvolume en een lichtere korst moeten hebben.
    Om speltbrood met een voordeeg te maken, gebruikt u de helft van elk ingrediŽnt, in het recept, om een deeg te maken.
    Dek dit af, en voeg pas na 5 tot 12 uren de rest van de ingrediŽnten aan de kom toe, kneed en ga verder normaal te werk.
    Wij bakken een zeer lekker speltbrood (gaat ook in de broodmachine) met 1/3 tot 1/2 fijne speltvlokken, aangevuld met speltmeel (type 630 of type 405). Hierbij mag iets meer water gebruikt worden. In Zuid-Duitsland bakt men veel met speltvlokken. Speltvlokken nemen de vochtigheid veel gelijkmatiger op dan meel. Het resultaat is een zeer lekker brood dat langer mals en vers blijft. Zeker de moeite waard om te proberen.

    Voor nog meer ideeŽn om lekker speltbrood en gebak te maken, kan u zich bij ons het handige boek Bakken met Spelt aanschaffen.